Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Bliskim Wschodzie, skąd falafele pochodzą, robi się je z ciecierzycy. Ewa przygotuję spolszczoną wersję na kaszy jaglanej.Przepis pochodzi z 483. odcinka programu Ewa Gotuje.
Przepis dnia
Falafele z ciecierzycy idealnie się sprawdzą właśnie w takie dni kiedy warzyw...
Odsłon: 3125
Zdrowa, pieczona wersja popularnej wegetariańskiej przekąski. Falafel to kotl...
Odsłon: 722
Falafele z sosem tzatziki to tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Są świetne...
Odsłon: 2704
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2226
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1580
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2226
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1580
Składniki
Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah. Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem. Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć. Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce.
Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut).
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić i podsmażyć czosnek.
Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah. Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć w głębokim tłuszczu.
Podawać w picie – z sałatą, hummusem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Dania główne
Ziemniaki po grecku
Dania główne
Ciasto Estradowiec
Dania główne
Kotlety szypra
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Prosty, szybki obiad zrobiony w 30 minut. Danie smaczne na tyle, że gości w n...
Odsłon: 6
Ziemniaki po grecku
Ziemniaki po grecku to doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je wykorzys...
Odsłon: 56