Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Bliskim Wschodzie, skąd falafele pochodzą, robi się je z ciecierzycy. Ewa przygotuję spolszczoną wersję na kaszy jaglanej.Przepis pochodzi z 483. odcinka programu Ewa Gotuje.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7897
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2983
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1256
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7897
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2983
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1256
Składniki
Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah. Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C). Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem. Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć. Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce.
Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut).
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić i podsmażyć czosnek.
Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah. Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć w głębokim tłuszczu.
Podawać w picie – z sałatą, hummusem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.