Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fałszywy zając to potrawa typowa dla Pomorza i Kujaw, zaczerpnięta z kuchni niemieckiej. Mięso zajęcze było szlachetne i nie każdy miał do niego dostęp, jednak do mięsa mielonego z wieprzowiny lub wołowiny – już tak. Dzięki temu powstał ciekawy pomysł na potrawę składającą się z mielonego mięsa (najczęściej karkówki) i ugotowanych na twardo jajek. Do przygotowania fałszywego zająca możesz użyć ulubionych ziół, lecz koniecznie dodaj charakterystycznego dla potrawy majeranku. Aby urozmaicić estetykę dania i uzyskać więcej smaku, proponujemy zawinąć pieczeń w plasterki boczku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6317
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
Pieczeń możesz upiec w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
W misce połącz mielone mięso, rozbite jajko, drobno posiekaną cebulką, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą i zioła. Wymieszaj, ale nie wyrabiaj zbyt długo, bo pieczeń będzie twarda. Połowę mięsnej masy ułóż na środku blachy tworząc owalny kształt lub w keksówce. Wzdłuż mięsa ułóż ugotowane na twardo jajka. Zakryj drugą połową mięsa i uformuj zwarty kształt. Wierzch dania posmaruj ketchupem i ułóż na nim plastry boczku. Możesz ułożyć je na skos.
Wstaw blaszkę z mięsem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (boczek powinien być chrupiący). Po upieczeniu dania, wyjmij je z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie potnij fałszywego zająca na plastry i podawaj. Fantastycznie smakuje też na zimno jako przystawka.