Do góry

Dania główne Przepis na:

farfalle z cukinią,mozzarellą,melisą i miętą

farfalle z cukinią,mozzarellą,melisą i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1433

Dodano:

Odsłon: 321

bardzo szybka pasta,bardzo orzeźwiająca,delikatna i świeża z posmakiem mięty,melisy i świeżego jarmużu jest genialnia ;-) lekka,sycąca i pachnie wiosną :-)))

Składniki

  • makaron farfalle 500g
  • cukinia 1 sz.duża
  • passata 1 kartonik 500 ml
  • Czosnek
  • mozzarella 2 kule
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • jarmuż świeży 2 pełne garście
  • mięta świeża
  • melisa świeża
  • zielona pietruszka
  • sól morska z pieprzem młynek
  • chilli młynek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
farfalle z cukinią,mozzarellą,melisą i miętą

Przygotowanie

  1. makaron farfalle gotujemy al dente

  2. Sos:

    cukinię ścieramy na średnich oczkach,dodajemy sól i chilli,odstawiamy na 20,30 minut
    kiedy puści soki,wyciskamy i odlewamy cały cukiniowy sok
    na woku rozgrzewamy oliwę z miksem masło,dodajemy obrany,zmiażdżony i pokrojony czosnek,wrzucamy paski cukinii,doprawiamy,dodajemy pokrojony drobno jarmuż,chwilę przesmażamy
    dolewamy pasatę,mieszamy,dodajemy chlust oliwy i kawałek masła
    I trochę startego parmezanu-gotujemy do konsystencji aksamitnego sosu

  3. na koniec dodajemy do sosu posiekaną melisę,miętę i pietruszkę

  4. kroimy na małe kawałki mozzarellę,oprószamy ją pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z oliwek-3/4 mozzarelli dodajemy do sosu
    1/3 zostawiamy do ułożenia na naszej paście już na talerzu

  5. farfalle serwujemy od razu polane sosem,podlane oliwą,udekorowane mozzarellą i naszymi świeżymi ziołami: miętą,melisą i zieloną pietruszką

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń