Do góry

Dania główne Przepis na:

Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka

Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 372

Dodano:

Odsłon: 4891

Kokardki farfalle na al dente ugotowane, do kurczaka i warzyw smażonych w woku dodane, wszystko połączone i na ostro doprawione. Żółte i zielone, kolory świeżości, czyli makaron z dodatkami, same pyszności.

Składniki

  • 250 g makaronu farfalle,
  • 1 młode małe cebulki ze szczypiorkiem,
  • 100 g świeżego kalafiora,
  • ½ małej żółtej cukinii (ok. 150 g),
  • garść groszku cukrowego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska świeżo mielona do smaku,
  • mieszanka ognistych przypraw świeżo mielona, do smaku (pieprz czarny, chili, kolendra, gorczyca biała, czosnek).
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Farfalle z kurczakiem i warzywami, z woka

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka, oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Cebulę kroimy w prążki, cukinię na połowę, a następnie na plasterki, kalafiora dzielimy na małe różyczki.

    W woku rozgrzewamy oleje, dodajemy mięso i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy cebulkę, kalafiora i cukinię, całość smażymy, często mieszając.

  2. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

    Do mięsa z warzywami na sam koniec dodajemy groszek cukrowy, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na 2-3 min.
    Dopiero teraz dodajemy wszystkie przyprawy: kurkumę, pieprz, mieszankę ognistą i mieszamy.

    Woka zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy wg własnego smaku.

    Całość posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń