Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolakia

Fasolakia

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 3173

Przepis na to danie pochodzi z Grecji. Na bogaty smak fasolakii wpływają zapewne dwie najważniejsze sprawy. Po pierwsze – fasolka szparagowa wraz z dodatkami jest długo duszona w sporej ilości doskonałej oliwy z oliwek, a tłuszcz jest przecież najlepszym nośnikiem smaku. Drugie po trosze wynika z pierwszego – fasolka szparagowa nie jest gotowana w wodzie i dopiero później doprawiana. O nie! Fasolka, ziemniaki, pomidory i wszystkie przyprawy są duszone (a czasem pieczone) razem, z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Tu nie odlewa się smaku wraz z wodą od gotowania. Wszystkie aromaty pozostają wewnątrz garnka – i to jest piękne, i to właśnie jest tajemnica pełnego, wyjątkowego smaku potrawy.

Składniki

  • 1 duża cebula, obrana z łusek i pokrojona w drobną kostkę
  • 6 sporych ząbków czosnku, obranych
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 400 g mięsistych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórek (zimą użyj pomidorów z puszki/słoika)
  • 400 g ziemniaków – waga po obraniu
  • 700 g fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki długości 3-5 cm (zimą można użyć mrożonki)
  • 2 liście laurowe
  • pół szklanki wody (lub nieco więcej w razie potrzeby)
  • oliwa z oliwek, extra virgin – pół szklanki, ale może być nawet więcej
  • pieprz, sól
  • płaska łyżeczka cukru dla zaokrąglenia smaku
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek natki pietruszki – posiekanej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli zamierzasz piec fasolakię – rozgrzej piekarnik do około 150 stopni Celsjusza. Ja duszę swoją potrawę w garnku na maleńkim ogniu, co wydaje mi się być bardziej przyjazne w czasie upałów.

  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej 1/4 szklanki oliwy. Dodaj posiekaną cebulę i duś do miękkości, od czasu do czasu mieszając (około 5 minut). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek, mielony kmin i suszone oregano. Podgrzewaj kolejne 2 minuty, regularnie mieszając, aż wszystko zacznie pięknie pachnieć.

  3. Dodaj pokrojone pomidory bez skórki, wodę, liście laurowe, fasolkę szparagową i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Dopraw całość pieprzem i solą. Przykryj naczynie i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Teraz możesz wstawić fasolakię do piekarnika albo kontynuować gotowanie na najmniejszym ogniu. Ja wybieram palnik zamiast piekarnika, na którego użycie decyduję się tylko zimą. Gotuj danie tak długo, aż sos lekko zgęstnieje, a fasolę i ziemniaki będzie można łatwo przekroić bokiem widelca – zazwyczaj jeszcze około 35 minut. Dobrze jest sprawdzić przynajmniej raz w trakcie gotowania i w razie potrzeby dodać trochę wody.

  5. Wyłącz palnik (lub wyjmij garnek z piekarnika), dodaj sok z połowy cytryny (około 2 łyżek) i posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wymieszaj i polej obficie chlustem świeżej oliwy z oliwek (co najmniej kolejne 1/4 szklanki). Podawaj natychmiast, na gorąco, z greckim chlebem pita lub innym swoim ulubionym chlebem.

  6. Fasolakia równie dobrze smakuje po przestudzeniu, podana jako przystawka w temperaturze pokojowej.

  7. Mnie fasolakia najbardziej smakuje ze świeżym chlebem, ale nie jest to jedyny sposób jej podania. Tak przyrządzona fasolka szparagowa świetnie nadaje się również jako rodzaj sosu do ryżu lub jarzynka do ulubionego białka (ser halloumi, ryba, kurczak, kotleciki mielone itp). Bo fasolakia to w gruncie rzeczy niezwykle uniwersalna potrawa.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń