Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolka - marynowana albo kiszona"
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 348
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 274
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 348
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 274
Składniki
Fasolkę umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końce i usuń włókna. Wrzuć ją do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj ok. 10 min. Fasolka powinna być lekko twardawa. Następnie odcedź ją na sicie i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj zalewę. Ocet wymieszaj z przegotowaną, zimną wodą. Dodaj sól oraz cukier, dokładnie wymieszaj.
Do czystych i wyparzonych słoików ostrożnie włóż fasolkę, tak by jej nie połamać. Zalewę zamieszaj i zalej nią warzywa. Każdy słoik szczelnie zakręć. Pasteryzuj 10-15 min w garnku z wodą lub w piekarniku w temperaturze 130° C. Fasolka będzie gotowa już po kilku dniach, ale tak przygotowana może stać również całą zimę.
60 minut Słoik: 195 kilokalorii
Możesz też przygotować kiszoną fasolkę szparagową
kg fasolki wymieszaj z 1 strąkiem czerwonej lub żółtej papryki pokrojonym w kostkę. Dodaj 1 łyżki soli oraz kilka gałązek kopru. Na dnie dużego słoja (wyparzonego) lub kamionkowego naczynia ułóż 2-3 liście kapusty i kilka gałązek kopru.
Włóż fasolkę z papryką. Zalej solanką przygotowaną z 2 l wody i 1 łyżki soli. Obciąż talerzykiem i szklanką z wodą. Po 3-5 dniach fermentacji całość przełóż do mniejszych słoików i pasteryzuj 15-20 minut.Źródło: Świat i Ludzie