Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką.
Fasolka po bretońsku
Składniki
- 500g fasoli Jaś
- 500g kiełbasy
- 250g boczku wędzonego
- 800g pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Składniki
- 500g fasoli Jaś
- 500g kiełbasy
- 250g boczku wędzonego
- 800g pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, patelnia
Etapy przygotowania
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Minimum 10 godzin.

Namoczoną fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę.

W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy.

Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.

Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1014
Ostatnio komentowane przepisy
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Makaron
- Warzywa
- Ryby
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1014



Składniki
- 500g fasoli Jaś
- 500g kiełbasy
- 250g boczku wędzonego
- 800g pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Minimum 10 godzin.
Namoczoną fasolę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu około 1 godzinę.
W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w drobną kostkę. Do boczku dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy.
Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego
Gratuluję przepisu dnia.;)
Zdecydowanie za bardso pomidorowa. te pomidory zabijają caly smak
Gratuluję przepisu dnia
Pyszotka:)
Moja ulubiona. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-fasolka-po-bretonsku-wege,1909605,bobby.html