Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis z kwestii smaku, zawsze genialna
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 176
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 464
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 176
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 464
Składniki
Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku fasolki z puszki wraz z zalewą). Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać ją ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek. Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.