Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie lubi od czasu do czasu starej i jakże popularnej fasolki po bretońsku? Od czasu do czasu gotuję ją, aby mieć w zapasie w lodówce jako "pogotowie ratunkowe", kiedy nie ma czasu gotować i jest się poza domem godzinami. Mój przepis zawiera moją słynną skórę wieprzową dla nadania kleistości potrawie. Można ten składnik ominąć lub usunąć pod koniec gotowania. Ja oczywiście skórę zjadam.
Szybkowar lub garnek, patelnia, deska i nóż do krojenia, tarka do jarzyn
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 73
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 73
Składniki
Fasolę namoczyć na noc lub na kilka godzin w zimnej wodzie.
Odparzyć boczek w garnku przez co najmniej pół godziny. Dodać również skórę. Boczek i skórę wyjąć i przestudzić po odparzeniu.
W tym czasie warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, seler zostawić w całości lub przekrojony na pół.
Kiełbasę pokroić w kawałki, następnie boczek.
Smażyć na lekko brązowy kolor
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek w drobne kawałki. Smażyć aż cebula zacznie się szklić.
Do szybkowaru, wlać wywar z boczku, dodać fasolę bez wody, w której się moczyła, smażone mięso z cebulą i czosnkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, starte na tarce warzywa oraz seler, a następnie zamknąć pokrywę i ustawić czas gotowania na 50 minut.
Po odparowaniu otwieramy pokrywę i sprawdzamy, czy fasola już się ugotowała
Dodajemy pastę pomidorową, wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem, pieczonym ziemniakiem lub zapiekankami warzywnymi.