Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne i pożywne danie jednogarnkowe. Fasola to zdrowa roślina strączkowa. Powinniśmy jeść ją często. Obniża cholesterol. Zawiera witaminy z grupy B oraz E i A, a także potas i kwas foliowy. Jest doskonałym źródłem błonnika.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 342
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 809
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 342
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 809
Składniki
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą. Cebule i czosnek pokroić, następnie podsmażyć, dodać do fasoli. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, po czym przełożyć do garnka. Całość zamieszać i gotować ok 10 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy połączony ze śmietaną, gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku sola, pieprzem, natką pietruszki i majerankiem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podana na gorąco z chlebem. Smacznego!