Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po żarsku

Przepis dnia 2021-10-28
Fasolka po żarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2396 Ocena: 53376

Dodano:

Odsłon: 10197

Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru.

Składniki

  • 500 g świeżej białej fasoli
  • 500 g kiełbasy toruńskiej
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 10 g mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka po żarsku

Przygotowanie

  1. Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia.

    Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany.

    Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

    Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy.

    Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut.

    Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory z puszki, pastę, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę, wlewamy sok. Gotujemy do miękkości papryki. Całość do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i mieloną kozieradką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń