Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa z czosnkiem i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem i bułką tartą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 3637

Witajcie co dziś szanowne państwo serwuje na obiad ? U nas prosty a zarazem smaczny obiadek a mianowicie młode ziemniaki z jajkiem sadzonym a do całości nasza ulubiona zielona fasolka szparagowa z czosnkiem i bułka tartą na masełku

Składniki

  • 850 g fasolki zielonej szparagowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 4 łyżki bułki tartej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka szparagowa z czosnkiem i bułką tartą

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować zebrana z działki fasolkę szparagową, odciąć końce i pozostawić w całej długości lub jeżeli ktoś ma ochotę pokroić ją na mniejsze kawałki. Przygotowana fasolkę dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie przełożyć do garnka wsypać łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości

  2. Gdy fasolka jest już wystarczająco miękka przelać ją na durszlak aby ociekła z wody w której była gotowana, do garnka po fasolce dodać dwie łyżki masła przełożyć ociekniętą fasolkę a na nią dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek mieszając podsmażyć na małym ogniu. Następnie wsypać bułkę tartą i podsmażając mieszać do połączenia się bułki z fasolką, w trakcie smażenia doprawić przyprawą uniwersalną

  3. Tak przygotowana fasolkę podałam do młodych ziemniaków z koperkiem oraz jajko sadzone kurze, niby nic a jednak to najlepszy obiad jaki można przygotować w niecałe trzydzieści minut. Fasolka tak przygotowana może być również dodatkiem do ulubionego dania jak również można zajadać ją z chlebem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń