Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze Świąteczne smaki, jeszcze odrobina sałatki i nic więcej nie trzeba :)
rękaw do pieczenia, sznurek
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5312
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2471
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5312
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2471
Składniki
Wyjęłam korpus z kaczki pozostawiając kości w pałkach i skrzydełkach, wtedy kaczka ma ładniejszą formę. Wyjmowanie korpusy najlepiej zacząć od wyłamania kości kończyn a potem odcina się nożem tuszkę od kości. Tuszkę porządnie nastałam solą, pieprzem a majerankiem tylko od zewnątrz. Kości można użyć na bazę rosołu.
Posiekałam wątróbki, pierś, dodałam jajo, rodzynki, namoczoną bułkę tartą, pieprz, sól i posiekaną natkę. Na zdjęciu widać dwa jaja, bo robiłam dwie kaczki.
Wyrobiłam farsz.
Zaszyłam otwór przy szyi. Nafaszerowałam nie za ścisło kaczki i zaszyłam tylny otwór.
Kaczki jeszcze raz obsypałam majerankiem i tym razem chili dla koloru.
kaczkę ułożyłam w rękawie na warstwie jabłek. Dodadzą wilgotności i aromatu. Kaczka warzyła 2,5 kg z farszem prawie Chciałam piec ją 3 godziny, 30 minut w 185 stopniach i resztę w 165, ale po 2,5 h była juz gotowa. Była mocno przyrumieniona i bardzo aromatyczna.
Gotowe :)
I co tu dużo mówić i się rozpisywać, Rozpływa się w ustach!
Wesołych Świąt!
Smacznego :)