Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7480

Dodano:

Odsłon: 3347

Pyszne, zdrowe faszerowane mięsem mielonym papryki w bardzo prosty i szybki sposób możemy przyrządzić jako alternatywę do mielonych na obiad.

Składniki

  • 4 duże papryki (czerwone i żółte)
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki orygano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie ryżu
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprze do smaku
  • mąką do opruszenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowana papryka

Przygotowanie

  1. Papryki dokładnie myjemy następnie odcinamy ogonki oraz wyjmujemy nasiona. Na łyżce oleju podsmażamy ok 5 min pokrojoną w kostkę marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy mielone dodajemy sól, pieprz i podsmażamy 6-7 minut. Następnie dodajemy ryż, wodę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy mieszając aż woda odparuje. Zostawiamy farsz do wystudzenia.

  2. Każdą paprykę faszerujemy mielonym a następnie wierzch opruszamy mąką. Wkładamy ją do garnka i nalewamy wody do połowy wysokości papryk. Dusimy pod przykryciem 35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń