Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka we włoskim stylu (faraona ripiena), nadziewana kiełbasą i parmezanem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35867
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 952
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35867
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Perliczkę wytrybować z kości (bez rozcinania skóry), zaczynając od wycięcia kupra. Następnie, prowadząc nóż wzdłuż korpusu, oddzielić mięso od kości. Nogi I skrzydełka wyłamać w stawach, zostawiając je przy tuszce.
Wyluzowaną perliczkę natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Z kiełbasy usunąć flak, rozdrobnić widelcem, dodać tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę i jajko. Do masy stopniowo wlewać bulion (lub wodę), wyrabiając do odpowiedniej konsystencji. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Perliczkę nadziać farszem, skórę przy otworach zszyć lub spiąć wykałaczkami. Tuszkę związać w kilku miejscach sznurkiem.
Przygotowaną tuszkę przełożyć do brytfanki, wlać wino, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 90-100 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby skórka się przyrumieniła.
Sos, który wytworzył się podczas pieczenia, zlać do rondelka. Masło wymieszać z mąką, przełożyć do sosu. Podgrzewać na średnim ogniu, energicznie mieszając, żeby nie doprowadzić do powstania grudek.
Perliczkę pokroić na porcje, podawać z sosem.