Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka we włoskim stylu (faraona ripiena), nadziewana kiełbasą i parmezanem.
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1612
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 221
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 371
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 410
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 1612
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 221
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 371
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 410
Składniki
Perliczkę wytrybować z kości (bez rozcinania skóry), zaczynając od wycięcia kupra. Następnie, prowadząc nóż wzdłuż korpusu, oddzielić mięso od kości. Nogi I skrzydełka wyłamać w stawach, zostawiając je przy tuszce.
Wyluzowaną perliczkę natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Z kiełbasy usunąć flak, rozdrobnić widelcem, dodać tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę i jajko. Do masy stopniowo wlewać bulion (lub wodę), wyrabiając do odpowiedniej konsystencji. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Perliczkę nadziać farszem, skórę przy otworach zszyć lub spiąć wykałaczkami. Tuszkę związać w kilku miejscach sznurkiem.
Przygotowaną tuszkę przełożyć do brytfanki, wlać wino, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 90-100 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby skórka się przyrumieniła.
Sos, który wytworzył się podczas pieczenia, zlać do rondelka. Masło wymieszać z mąką, przełożyć do sosu. Podgrzewać na średnim ogniu, energicznie mieszając, żeby nie doprowadzić do powstania grudek.
Perliczkę pokroić na porcje, podawać z sosem.