Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka we włoskim stylu (faraona ripiena), nadziewana kiełbasą i parmezanem.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 689
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 520
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3372
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 892
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 689
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 520
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3372
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 892
Składniki
Perliczkę wytrybować z kości (bez rozcinania skóry), zaczynając od wycięcia kupra. Następnie, prowadząc nóż wzdłuż korpusu, oddzielić mięso od kości. Nogi I skrzydełka wyłamać w stawach, zostawiając je przy tuszce.
Wyluzowaną perliczkę natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Z kiełbasy usunąć flak, rozdrobnić widelcem, dodać tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę i jajko. Do masy stopniowo wlewać bulion (lub wodę), wyrabiając do odpowiedniej konsystencji. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Perliczkę nadziać farszem, skórę przy otworach zszyć lub spiąć wykałaczkami. Tuszkę związać w kilku miejscach sznurkiem.
Przygotowaną tuszkę przełożyć do brytfanki, wlać wino, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 90-100 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby skórka się przyrumieniła.
Sos, który wytworzył się podczas pieczenia, zlać do rondelka. Masło wymieszać z mąką, przełożyć do sosu. Podgrzewać na średnim ogniu, energicznie mieszając, żeby nie doprowadzić do powstania grudek.
Perliczkę pokroić na porcje, podawać z sosem.