Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowana pierś kaczki"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1361
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1361
Składniki
Piersi kaczki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Usuń z nich zbędny tłuszcz (nie wyrzucaj go) oraz żyłki. Skórę kaczki delikatnie natnij w kilku miejscach.
Kaszę wsyp na sito i dokładnie płucz pod bieżącą wodą tak długo, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlej 1 szklankę wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć kaszę, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut. Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na ok. 15 minut.
Morele oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Do wystudzonej kaszy dodaj posiekane morele, śliwki oraz jabłko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jedną pierś kaczki połóż na blacie skórą do dołu. Na wierzchu rozłóż 1/3 farszu, na to nałóż drugą pierś, całość zwiąż nicią kuchenną. W ten sam sposób przygotuj pozostałe piersi.
Wycięty z piersi zbędny tłuszcz przesmaż aż się wytopi. Na patelnię włóż piersi i obsmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Mięso włóż do żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie