Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane kotlety z ziemniaków.

Faszerowane kotlety z ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24524

Dodano:

Odsłon: 4268

Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane faszerowane. Farsz możemy dowolnie modyfikować, może być mięsny lub warzywny.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane kotlety z ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wymyty filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w kostkę z cebulą pieczarki. Uduszone pieczarki mieszamy z usmażonymi kostkami fileta. Dodajemy starty ser gouda, pokrojoną natkę pietruszki i koper. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki farszu mieszamy.

  2. Wykonanie dania:

    Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odlewamy z wody, tłuczemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki wykładamy do większej miski, ponownie tłuczemy i równamy. Odmierzamy 1/4 masy,.

  3. Wyjmujemy 1/4 masy na bok.

  4. Wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną.

  5. Wszystką masę dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto.

  6. Z ciasta robimy grubsze placki, nakładamy farsz, formujemy kotlety.

  7. Uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany, złocisty kolor.

  8. Podajemy gorące kotlety z surówką, lub maślanką lub ulubionym sosem.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń