Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trybowane udka faszerowane orzechami i pieczarkami
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 99
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 942
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 333
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 99
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 942
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 333
Składniki
Trybowane udka od środka smarujemy cienką warstwą masła.
Pieczarki, ząbki czosnku i cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy na maśle. Smażymy około 20 minut na małym ogniu.
Na drugiej patelni, bez dodatkowych tłuszczy, podgrzewamy "na sucho" słonecznik (5 minut), a następnie dodajemy orzechy. Podgrzewamy kolejne 10 imnut na małym ogniu.
Po upływie tego czasu mieszamy cebulę, pieczarki, czosnek, orzechy i słonecznik i dodajemy do tego serki topione.
Podgrzewamy, mieszając tak długo, aż serki się rozpuszczą i złączą składniki w jeden zbity farsz, którym następnie wypełniamy udka.
Udka wkładamy do wysmarowanego oliwą bądź olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy bez pokrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 45 minutach wyciągamy naczynie i posypujemy udka startym wcześniej serem.
Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na 20 minut i po upływie tego czasu można podawać na stół.
Smacznego :)