Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane udka z kurczaka

Faszerowane udka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 774

Trybowane udka faszerowane orzechami i pieczarkami

Składniki

  • trybowane udka z kurczaka (8 szt, dostępne między innymi w Lidlu)
  • pieczarki 0,5 kg
  • serki topione (2 ziołowe i 1 śmietankowy – trójkąciki)
  • masło
  • sół i pieprz przyprawa do kurczaka pieczonego
  • ser żółty (kostka GOUDA)
  • duża garść obranych i drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • duża garść obranego słonecznika
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1szt.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane udka z kurczaka

Przygotowanie

  1. Trybowane udka od środka smarujemy cienką warstwą masła.

  2. Pieczarki, ząbki czosnku i cebulę kroimy drobno, następnie podsmażamy na maśle.

    Smażymy około 20 minut na małym ogniu.

  3. Na drugiej patelni, bez dodatkowych tłuszczy, podgrzewamy "na sucho" słonecznik (5 minut), a następnie dodajemy orzechy. Podgrzewamy kolejne 10 imnut na małym ogniu.

  4. Po upływie tego czasu mieszamy cebulę, pieczarki, czosnek, orzechy i słonecznik i dodajemy do tego serki topione.

  5. Podgrzewamy, mieszając tak długo, aż serki się rozpuszczą i złączą składniki w jeden zbity farsz, którym następnie wypełniamy udka.

  6. Udka wkładamy do wysmarowanego oliwą bądź olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy bez pokrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  7. Po 45 minutach wyciągamy naczynie i posypujemy udka startym wcześniej serem.

  8. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na 20 minut i po upływie tego czasu można podawać na stół.


  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń