Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana wędlina wyglądem zachęca do jedzenia. Taki boczek można podać zarówno na gorąco jak i na zimno, w obu wariantach smakuje wybornie.
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 117
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 915
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5560
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 67
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 117
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 915
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5560
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 67
Składniki
Przez środek boczku ostrym długim nożem robię głęboki tunel jednak nie przecinam na wylot. Boczek nacieram solą i przyprawami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny do zamarynowania.
Przygotowanie nadzienia: Do zmielonego mięsa dodaję pokrojone warzywa, przyprawiam do smaku i dokładnie mieszam. W przygotowany otwór w boczku nakładam nadzienie. Upycham go szerokim trzonkiem drewnianej łyżki.
Boczek obwiązuję sznurkiem wędliniarskim.
Układam w gęsiarce skórą do spodu, podlewam sokiem i piekę pod przykryciem w temperaturze 200°C 30 minut, aby dobrze nagrzała się gęsiarka. Dalej boczek piekę do miękkości w temperaturze 150°C. Miękki boczek odkrywam i ponownie piekę w temperaturze 200°C koło15 minut do zrumienienia.
Boczek można podawać gorący po upieczeniu jak i zimny w formie wędliny.