Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowany udziec jagnięcy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Igiełki rozmarynu i listki tymianku posiekać. Cytrynę sparzyć, przekroić, z jednej połowy wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki.
Ser owczy pokruszyć. Suszone pomidory pokroić na kawałeczki, wymieszać z serem, połową posiekanego czosnku i połową ziół.
Farsz ułożyć na mięsie. Zwinąć je, obwiązać mocną nicią, formując zgrabną pieczeń. Sok cytrynowy wymieszać z resztą posiekanego czosnku i ziół.
Wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką posmarować mięso. Ułożyć je w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 2 godzin. Około 30 minut przed końcem pieczenia obłożyć mięso plasterkami cytryny.
Ziemniaki obrać, ugotować, a potem pokroić na cząstki i zrumienić na reszcie oleju. Fasolkę ugotować. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać fasolkę i dusić jeszcze 3 minuty. Upieczony udziec podawać z warzywami.
Czas przygotowania: około 150 minutŹródło: Życie na gorąco