Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sam sos pomidorowy można przygotować w większej ilości, następnie zamknąć w słoiku i pasteryzować przez około 20 minut. Tak przygotowany sos możemy przechowywać około 2 tygodni w lodówce. Ja do mojego sosu dodałam kawałki boczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2798
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 921
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1669
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14523
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2798
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 921
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1669
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14523
Składniki
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i szklimy ją. Gdy cebulka będzie gotowa przekładamy ją do większego garnka i wlewamy pomidory. Dodajemy szczyptę soli i dusimy je aby całkowicie się rozpadły i odparowała się z nich woda. W rondelku w którym smażyła się cebulka podsmażamy boczek.
Gdy pomidory będą gotowe dodajemy do nich czosnek oraz przyprawy. Sos dzięki, temu że odparowujemy z niego wodę powinien zgęstnieć. Jeśli wolisz gęstszy sos możesz zaprawić go mąką. Do gotowego sosu wrzucamy boczek oraz makaron. Całość chwilę gotujemy aby smaki się przegryzła.