Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka w nietypowej panierce

Filet z kurczaka w nietypowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1028

Dodano:

Odsłon: 1658

Kiedyś przeglądając jedną z publikacji autorstwa Pani Zofii Nasierowskiej natknąłem się na przepis, który mnie zaintrygował. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym go czymś nie wzbogacił. Niedawno robiłem przecież https://smaker.pl/przepis-wykwintny-obiad-z-serkiem-camembert-w-roli-glownej,126394,facet-w-kuchni.html Zostało mi pół opakowania nachos’ów więc postanowiłem je wykorzystać. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

Składniki

  • Podwójny filet z piersi kurczaka
  • Ok. 100 g białego sezamu
  • 2 roztrzepane jajka
  • ½ opakowania nachos’ów o smaku chili rozdrobnionych w blenderze
  • Mąka
  • Sos sojowy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej i masło klarowane do smażenia
  • ryż brązowy
  • Ulubiona surówka.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filet z kurczaka w nietypowej panierce

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy ze zbędnych błonek i kostek. Kroimy na pół.

    Rozbijamy za pomocą tłuczka przez folię.

    Solimy, pieprzymy oraz polewamy sosem sojowym.

    Odstawiamy na pół godziny.

    Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej z dodatkiem masła.

    Do miseczki wsypujemy sezam oraz zblendowane nachosy. Mieszamy.

    Kotlety z kurczaka obtaczamy lekko w mące, w roztrzepanych jajkach a następne w naszej panierce. Smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Podajemy z brązowym ryżem i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń