Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filety w cieście naleśnikowym"
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 12
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 79
Składniki
Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę przesiej do głębokiej miski, wbij jajka, wlej mleko, wsyp szczyptę soli oraz wegety. Zmiksuj wszystkie na gładką masę. Nakryj naczynie i odstaw na około 30 min, aby ciasto dojrzało.
Filety z kurczaka umyj, osusz. Przekrój na cienkie płaty. Każdy nakryj folią aluminiową i delikatnie rozbij trzonkiem noża tak, aby nie uszkodzić mięsa. Posyp lekko wegetą, odstaw.
Rozgrzej olej na patelni. Maczaj filety w cieście naleśnikowym i smaż je po obu stronach na złoty kolor. Podaj gorące z ziemniakami oraz sezonową surówką, np. z pomidorów, papryki oraz cebuli. Ciasto będzie bardziej efektowne i pachnące, jeśli wsypiesz do niego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Takie kotlety w cieście naleśnikowym możesz przyrządzić także z piersi indyka, ze schabu, mięsa od szynki lub z łopatki. Wyborne jest też tak przyrządzona cielęcina. Kotleciki są smaczne na gorąco i na zimno.
Porcje 4. 40 min. Cena 1,80 zł. Kalorie 430 kcal.
Katarzyna Kosmala z CzarnolasuŹródło: Takie jest życie