Jeśli zrobiliście więcej filetów z kurczaka w panierce niż potrzebujecie, możecie część z nich wykorzystać w nowy sposób. Przepis, który tu podaję jest wymysłem mego taty tak naprawdę, a ja tylko go troszkę zmieniłam. Filety są bardzo smaczne.
Filety z kurczaka a la' pizza
Składniki
Filety z kurczaka
- 2-4 filety z kurczaka w panierce
Sos pomidorowy na spód i ser na wierzch
- 400 g pomidorów w puszce (wystarczy na 4 filety)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łodygi świeżej bazylii
- Duża szczypta suszonego oregano
- 30 g na porcję łagodnego żółtego sera (tu 60 g)
- Sól (opcjonalnie)
Składniki
Filety z kurczaka
- 2-4 filety z kurczaka w panierce
Sos pomidorowy na spód i ser na wierzch
- 400 g pomidorów w puszce (wystarczy na 4 filety)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łodygi świeżej bazylii
- Duża szczypta suszonego oregano
- 30 g na porcję łagodnego żółtego sera (tu 60 g)
- Sól (opcjonalnie)

Potrzebne przybory kuchenne
Naczynie do pieczenia, praska do czosnku, nóż i deska do krojenia blender, tarka do jarzyn
Etapy przygotowania
Pomidory z puszki blendujemy przez 5 sekund
Przyprawiamy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, dodajemy oregano, mieszamy.
Sos wykładamy do naczynia, w którym będziemy piec.

Na sos pomidorowy kładziemy filety.

Filety posypujemy startym na tarce serem

Ser posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza na opcję góra -dół. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1157
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 34
Ostatnio komentowane przepisy

Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1157
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 34



Składniki
- 2-4 filety z kurczaka w panierce
- 400 g pomidorów w puszce (wystarczy na 4 filety)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łodygi świeżej bazylii
- Duża szczypta suszonego oregano
- 30 g na porcję łagodnego żółtego sera (tu 60 g)
- Sól (opcjonalnie)
Pomidory z puszki blendujemy przez 5 sekund
Przyprawiamy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, dodajemy oregano, mieszamy.
Sos wykładamy do naczynia, w którym będziemy piec.
Na sos pomidorowy kładziemy filety.
Filety posypujemy startym na tarce serem
Ser posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza na opcję góra -dół. Podajemy z ziemniakami i surówką.