Do góry

Dania główne Przepis na:

Fioletowe kluski " śląskie " z grzybami i cebulką

Fioletowe kluski  śląskie  z grzybami i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 806 Ocena: 15682

Dodano:

Odsłon: 1186

Kluski śląskie, tak popularne na Dolnym i Górnym Śląsku. Ja dzisiaj proponuję bez dziurki na sos i w kolorze lekkiego fioletu. Do tego przepyszne grzyby lejkowce ( mogą być inne ) z cebulką.

Składniki

  • ugotowane fioletowe ziemniaki 500 g
  • grzyby lejkowce ( kurki, borowiki ) 60 g ( ugotowanych )
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy ok. 2 łyżki
  • sok z cytryny
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fioletowe kluski " śląskie " z grzybami i cebulką

Przygotowanie

  1. Chcąc uzyskać jaśniejszy kolor klusek, fioletowe ziemniaki przed ugotowaniem trzeba obrać. Obierane po ugotowaniu mają znacznie intensywniejszy kolor.
    Następnie gotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
    Potem dobrze potłuc i ostudzić.
    Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną.

  2. Grzyby lejkowce oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć.
    W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.
    Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami.
    Do klusek użyłam 60 g grzybów.
    Cebule obrać, grubo posiekać i przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodać ugotowane grzyby i smażyć do lekkiego przyrumienienia cebuli. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Z fioletowej ziemniaczanej masy formować około 16 kulek i gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut.
    Podawać z przesmażoną cebulką i grzybami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń