Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fish & chips to chyba najpopularniejszy brytyjski fast food. Ryba w chrupiącym cieście, złociste frytki i sos tatarski - prosto i pysznie! Z tym przepisem przygotujecie to danie z łatwością.
Głęboka patelnia
Składniki
Zaczytamy od ryby. Tradycyjnie do fish&chips używa się dorsza lub łupacza. U mnie była wersja nieco bardziej oszczędna, czyli mintaj. Ważne, aby filety były dość grube, żeby po smażeniu pozostały soczyste i się nie rozpadały. Ryby dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem. Piwo, koniecznie zimne, mieszamy z mąkami, sodą, wódką i ewentualnie kurkumą. Ciasto warto odstawić na pół godziny do lodówki.
Frytki. Ziemniaki myjemy i kroimy. Można zalać je na pół godziny zimną wodą i potem dokładanie przepłukać i osuszyć. Sos tatarski. Sos można przygotować wcześniej. Ogórki konserwowe, kapary, grzyby i cebulki drobno kroimy. Szczypiorek siekamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie. Przygotowujemy głęboką patelnie i wlewamy do niej dużo oleju. U mnie były to około 3 szklanki. Rozgrzewamy olej do około 175 stopni. Filety moczymy w cieście, strzepujemy nadmiar ciasta i od razu kładziemy rybę na rozgrzany olej. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po wyjęciu ryb, na tym samym oleju smażymy frytki przez około 5 minut. Również wykładamy na ręcznik papierowy. Oczywiście frytki można przygotować w tym samym czasie w osobnym garnku, ale zużyjemy wtedy bardzo dużo oleju. Przed podaniem frytki solimy. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.