Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet na duszonej cukinii z cebulą i papryką z dodatkiem surowych warzyw, warzyw całe mnóstwo
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 174
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 174
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
1. Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Kroję cebulę i czosnek w kosteczkę i smażę 2-3 minuty na małym ogniu. 2. W tym czasie paprykę kroję w kostkę a cukinie obieram, czyszczę z nasion i trę na tarce o grubych oczkach - połowę dodaję na patelnię a drugą połowę za chwilę dodam do jajek. 3. Wrzucam warzywa na patelnię i podsmażam. Mają być ciepłe, nie zesmażone. Mieszam co jakiś czas i jednocześnie ubijam jajka z solą i b pieprzem.
4. Do ubitych jajek dodaje gałkę muszkatową, śmietanę i opcjonalnie łyżkę grana padano czy innego startego sera (nie zawiera laktozy) oraz cukinie, którą odłożyłam wcześniej. Mieszam delikatnie. Wlewam tę mieszankę na patelnię i przykrywam pokrywką. 5. Smażę omlet na warzywach z jednej strony. 6. Kiedy podważam drewnianą łyżką i ze wszystkich stron łatwo odchodzi od patelni, ostrożnie zsuwam go na talerz. Wierzch i środek jest jeszcze rzadki, tylko spód i brzegi się usmażyły. 7. Sprawdzam czy na patelni jest jeszcze tłuszcz i jeśli jest sucha smaruje odrobiną masła. Przykrywam talerz patelnią i odwracam całość do góry dnem szybkim ruchem, by patelnia była na spodzie a talerz na wierzchu. 8. Dosmażam wierzch i ponawiam myk z talerzem i patelnia, tym razem aby talerz ostatecznie był na spodzie a omlet na nim ;). Układam na wierzch surowe warzywa i podaję Info końcowe Uwaga. Blender nie nadaje się do ubijania jajek na omlet, bo ostrza przecinają strukturę białka, potrzebna jest tradycyjna ręczna trzepaczką lub jej siostra jako końcówka miksera czy blendera. Zwykle trudno jest zrobić omlet z warzywami, bo warzywa są cięższe od ubitych jajek i przy obracaniu omlet się rozpada. Dodanie śmietany i sera powoduje, że omlet ma inną konsystencję, równa się waga z warzywami i wychodzi pięknie okrągły i rumiany.