Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet na duszonej cukinii z cebulą i papryką z dodatkiem surowych warzyw, warzyw całe mnóstwo
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35270
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 362
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 96
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 354
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9158
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35270
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 362
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 96
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 354
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9158
Składniki
1. Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Kroję cebulę i czosnek w kosteczkę i smażę 2-3 minuty na małym ogniu. 2. W tym czasie paprykę kroję w kostkę a cukinie obieram, czyszczę z nasion i trę na tarce o grubych oczkach - połowę dodaję na patelnię a drugą połowę za chwilę dodam do jajek. 3. Wrzucam warzywa na patelnię i podsmażam. Mają być ciepłe, nie zesmażone. Mieszam co jakiś czas i jednocześnie ubijam jajka z solą i b pieprzem.
4. Do ubitych jajek dodaje gałkę muszkatową, śmietanę i opcjonalnie łyżkę grana padano czy innego startego sera (nie zawiera laktozy) oraz cukinie, którą odłożyłam wcześniej. Mieszam delikatnie. Wlewam tę mieszankę na patelnię i przykrywam pokrywką. 5. Smażę omlet na warzywach z jednej strony. 6. Kiedy podważam drewnianą łyżką i ze wszystkich stron łatwo odchodzi od patelni, ostrożnie zsuwam go na talerz. Wierzch i środek jest jeszcze rzadki, tylko spód i brzegi się usmażyły. 7. Sprawdzam czy na patelni jest jeszcze tłuszcz i jeśli jest sucha smaruje odrobiną masła. Przykrywam talerz patelnią i odwracam całość do góry dnem szybkim ruchem, by patelnia była na spodzie a talerz na wierzchu. 8. Dosmażam wierzch i ponawiam myk z talerzem i patelnia, tym razem aby talerz ostatecznie był na spodzie a omlet na nim ;). Układam na wierzch surowe warzywa i podaję Info końcowe Uwaga. Blender nie nadaje się do ubijania jajek na omlet, bo ostrza przecinają strukturę białka, potrzebna jest tradycyjna ręczna trzepaczką lub jej siostra jako końcówka miksera czy blendera. Zwykle trudno jest zrobić omlet z warzywami, bo warzywa są cięższe od ubitych jajek i przy obracaniu omlet się rozpada. Dodanie śmietany i sera powoduje, że omlet ma inną konsystencję, równa się waga z warzywami i wychodzi pięknie okrągły i rumiany.