Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki

Flaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Flaczki"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj bulion: do garnka włóż mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalej wodą, dodaj trochę soli i zagotuj.

  2. Flaki przełóż do sitka i opłucz zimną wodą. Następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 5 min. Potem odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 min, po tym czasie odcedź.

  3. Gotowy bulion przecedź, warzywa i mięso zachowaj. Do garnka z bulionem przełóż flaki i gotuj przez 1,5 godziny. W tym czasie zetrzyj ugotowane warzywa.

  4. Wrzuć je do wywaru, gdy flaki będą miękkie. Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę, dosyp mąki i wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do zupy.

  5. Całość dopraw według upodobań: imbirem, gałką muszkatołową, papryką, pieprzem, majerankiem. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 min.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń