Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robię dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2285
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1402
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3567
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1246
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2285
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1402
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3567
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1246
Składniki
Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru. Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę. Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały. Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką.