Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne flaczki po zamojsku to wręcz idealny pomysł na sycący obiad w chłodne dni. Aromatyczne, rozgrzewające danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom podrobów. Jeśli do tej pory ich nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Możecie przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić lub zawekować w słoikach.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 58
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 58
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 197
Składniki
Flaki dokładnie umyj, a następnie włóż je do dużego garnka i zalej 2 litrami chłodnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź i dokładnie wypłucz. Powtórz czynność jeszcze raz.
Podwójnie ugotowane i wypłukane flaczki przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj do nich ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na niewielkim gazie przez około 60 minut.
Pietruszkę, selera i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle, aby się lekko zrumieniły. Dodaj do nich pora pokrojonego w cienkie półplasterki i podsmażaj całość do momentu, aż por się lekko zeszkli. Warzywa dodaj do gotujących się flaków i gotuj przez kwadrans.
Do garnka, w którym gotują się flaczki po zamojsku, dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie pozostały przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut (flaki powinny być miękkie). Podawaj ze świeżym pieczywem.