Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słynne flaczki po zamojsku to wręcz idealny pomysł na sycący obiad w chłodne dni. Aromatyczne, rozgrzewające danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom podrobów. Jeśli do tej pory ich nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Możecie przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić lub zawekować w słoikach.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1981
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 86
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 233
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 119
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1981
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 86
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 233
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 119
Składniki
Flaki dokładnie umyj, a następnie włóż je do dużego garnka i zalej 2 litrami chłodnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź i dokładnie wypłucz. Powtórz czynność jeszcze raz.
Podwójnie ugotowane i wypłukane flaczki przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj do nich ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na niewielkim gazie przez około 60 minut.
Pietruszkę, selera i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle, aby się lekko zrumieniły. Dodaj do nich pora pokrojonego w cienkie półplasterki i podsmażaj całość do momentu, aż por się lekko zeszkli. Warzywa dodaj do gotujących się flaków i gotuj przez kwadrans.
Do garnka, w którym gotują się flaczki po zamojsku, dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie pozostały przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut (flaki powinny być miękkie). Podawaj ze świeżym pieczywem.