Do góry

Dania główne Przepis na:

Flądra po niemiecku

Flądra po niemiecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6796

Dodano:

Odsłon: 192

W pólnocnych Niemczech istnieje wiele sposobów przyrzadzania fladry, laczy je najczesciej jedna rzecz - do smazonej ryby dodaje sie kraby z Morza Pólnocnego, które sa tu tak samo popularne jak ziemniaki, czesto dodaje sie równiez wedzony boczek. Poniewaz fladra nie ma zdecydowanego smaku, takie dodatki zwiekszaja jej walory smakowe. Na specjalne zamówienie fafiatko wybralam 3 najbardziej popularne w moim regionie wersje fladry.

Składniki

  • 4 gładzice lub flądry á 400 g
  • 4-6 łyżek soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • 40 g masła
  • olej
  • NADZIENIE DO FLĄDRY Z BOCZKIEM I KRABAMI:
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g krabów
  • 80 g dymki
  • ¼ pęczka pietruszki lub koperku
  • masło
  • sól, pieprz
  • NADZIENIE DO FLĄDRY PO BÜSUMSKU:
  • 200 g krabów
  • 2 świeże limonkI lub cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki mąki
  • szczypta cukru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Flądra po niemiecku

Przygotowanie

  1. Sposób smazenia fladry jest w kazdym wariancie taki sam.
    Jesli kupilismy juz wyczyszczona i wypatroszona fladre, mozemy ja przyrzadzic bezposrednio. Jesli mamy fladre w calosci, nalezy odciac pletwy nozyczkami, nastepnie odciac glowe, wypatroszy, i lekko nadciac grubsza czesc ryby od glowy w kierunku ogona (mniej wiecej do polowy), aby usmazyla sie równomiernie.
    Nastepnie umyc rybe pod zimna biezaca woda i osuszyc recznikiem papierowym. Skropic sokiem z cytryny i odstawic na 5-10 minut, znowu osuszyc recznikiem papierowym, posolic i posypac pieprzem z obu stron i obtoczyc w mace. Rozgrzac tluszcz na patelni i smazyc fladre najpierw na jasnej stronie przez 3-4 minuty, następnie obrócic i smazyc na ciemnej stronie przez kolejne 4-5 minut. W czasie smazenia mozemy dodac lyzke masla i polewac nim fladre od czasu do czasu, aby nie zatracila soczystosci. Usmazona rybe wyjac z patelni i trzymac w cieple.

  2. Fladra z boczkiem i krabami.
    Umyc dymki i pokroic w drobne krazki. Boczek pokroic w bardzo drobna kostke, roztopic w patelni i smazyc az bedzie chrupiacy, pod koniec dodac na chwile umyte kraby. W innej patelni usmazyc dymke, dodac odrobine masla i polaczyc ja z krabami i boczkiem. Doprawic sola, pieprzem i drobno posiekana pietruszka lub koperkiem.

  3. Rybe podawac polana nadzieniem i ozdobiona cytryna.

  4. Fladra "Finkenwerder Art".
    Fladra przygotowana w ten sposób rózni sie od poprzedniej wersji tym, ze czesto jest przyrzadzana bez krabów, a boczek jest smazony razem z ryba.
    Bogatsza wersja z cebula i krabami jest przyrzadzana najczesciej w piekarniku, a wtedy ryba jest nadziewana dodatkami.

  5. Fladra na sposób büsumski.
    Obrac limonki i usunac biala skórke, wyciac filety i pokroic na kawalki.
    Wymieszac kapary (najlepiej posiekane) z maka i smazyc je na patelni przez ok. 2-3 minuty na zloty kolor. Dodac limonki i kraby i wylaczyc ogien, aby sie dalej nie smazyly. Ewentualnie doprawic szczypta cukru.

  6. Rybe podawac polana mieszanka krabów z kaparami i limonka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 października Dzieki za wszechstronne pokazanie flądry, a mam pytanie czy tu nie powstal „ Lost in transtation? Czy nie chodzi o szyjki rakowe? Czyli dupki, czyli raki?. Dzięki za super przepis!






Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 22 października Świetnie podana ryba, jakby coś zostało to ewentualnie chętnie przygarnę kawałeczek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 22 października Obie wersje bardzo ciekawe. Ta z kaparami to coś dla mnie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń