Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki z boczniaków to doskonała alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Aromatyczne zioła i dodatki sprawiają, że jest to sycąca, pyszna zupa.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 686
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 50
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 686
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 50
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Składniki
Obierz marchwie i pietruszkę, pokrój na pół. Przełóż do dużego garnka, a następnie wlej około 1,5-2 litry wody. Zagotuj razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Zostaw tak na 15-20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągnij je i posiekaj drobno. Przełóż do wywaru.
Boczniaki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj drobno. Na odrobinie tłuszczu podsmaż całość. Dopraw papryką słodką i majerankiem. Posól i popieprz. Dodaj do wywaru i gotuj przez około 10 minut. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj i dodaj do zupy.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj koncentrat pomidorowy i kilka łyżek gotowego wywaru, wymieszaj energicznie. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie zamieszaj. Podgrzewaj jeszcze kilka minut aż zupa zgęstnieje.
Posmakuj zupę i jeśli to koniecznie, dopraw solą i pieprzem do smaku.