Do góry

Dania główne Przepis na:

Focaccia

Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 339

Dodano:

Odsłon: 3030

Focaccia

Składniki

  • 400 g mąki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + oliwa do posmarowania formy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 8 plasterków sera
  • oliwki zielone
  • suszone pomidory
  • oregano
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Focaccia

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać 8 łyżek oliwy, drożdże sól i miód rozpuścić w szklance ciepłej wody. Płyn dodać do mąki, ugniatać przez około 10 min, w razie potrzeby dodać wody. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 min.

  2. Przygotować formę około 24x17 cm, nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większy placek ułożyć na dnie i na nim układać nasze ulubione dodatki, przyprawić ziołami. Całość przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Ciasto odłożyć jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco z ulubionymi sosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń