Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak to rodzaj gulaszu o bardzo ciekawym rodowodzie. Pierwotnie stanowił przystawkę przygotowywaną ze śledzi i cebuli. Z czasem to danie kuchni żydowskiej ewoluowało, odbiegając daleko od pierwowzoru. Aktualnie w Polsce najpopularniejszy jest forszmak lubelski, który od klasycznego gulaszu różni się niezwykłym połączeniem na pozór nie pasujących do siebie składników, w tym obowiązkowo ogórków kiszonych. Rezultat tego połączenia jest wyśmienity!
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 658
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4037
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Składniki
Zagotuj (na palniku o średniej mocy) w rondlu bulion z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Opłucz mięso i oczyść z błon. Pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki smalcu i podsmaż na nim partiami mięso (tylko tyle, by ścięło się z wierzchu). Przełóż mięso do gotującego się bulionu.
Obierz i pokrój w półplasterki cebulę. Posiekaj drobno czosnek. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
Zeszklij cebulę na patelni, na której smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Przełóż warzywa z patelni do garnka z gotującym się mięsem.
Dodaj na patelnię trochę tłuszczu. Podsmaż na nim paprykę i pieczarki. Dodaj do garnka. Dodaj także obie sproszkowane papryki. Wymieszaj. Zmniejsz moc palnika. Gotuj dalej pod przykryciem przez około 50 minut (sos powinien się znacznie zredukować).
Podsmaż na suchej patelni drobno pokrojony boczek. Pokrój ogórki wzdłuż na 8 części każdy.
Dodaj do gotującego się forszmaku koncentrat pomidorowy, ogórki i boczek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Duś jeszcze przez 15 minut.
Forszmak gotowy forszmak możesz podać w głębokich talerzach lub w wydrążonym chlebie (tak, jak żurek).