Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak to rodzaj gulaszu o bardzo ciekawym rodowodzie. Pierwotnie stanowił przystawkę przygotowywaną ze śledzi i cebuli. Z czasem to danie kuchni żydowskiej ewoluowało, odbiegając daleko od pierwowzoru. Aktualnie w Polsce najpopularniejszy jest forszmak lubelski, który od klasycznego gulaszu różni się niezwykłym połączeniem na pozór nie pasujących do siebie składników, w tym obowiązkowo ogórków kiszonych. Rezultat tego połączenia jest wyśmienity!
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2596
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2596
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Zagotuj (na palniku o średniej mocy) w rondlu bulion z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Opłucz mięso i oczyść z błon. Pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki smalcu i podsmaż na nim partiami mięso (tylko tyle, by ścięło się z wierzchu). Przełóż mięso do gotującego się bulionu.
Obierz i pokrój w półplasterki cebulę. Posiekaj drobno czosnek. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki.
Zeszklij cebulę na patelni, na której smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Przełóż warzywa z patelni do garnka z gotującym się mięsem.
Dodaj na patelnię trochę tłuszczu. Podsmaż na nim paprykę i pieczarki. Dodaj do garnka. Dodaj także obie sproszkowane papryki. Wymieszaj. Zmniejsz moc palnika. Gotuj dalej pod przykryciem przez około 50 minut (sos powinien się znacznie zredukować).
Podsmaż na suchej patelni drobno pokrojony boczek. Pokrój ogórki wzdłuż na 8 części każdy.
Dodaj do gotującego się forszmaku koncentrat pomidorowy, ogórki i boczek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Duś jeszcze przez 15 minut.
Forszmak gotowy forszmak możesz podać w głębokich talerzach lub w wydrążonym chlebie (tak, jak żurek).