Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, gęsty, ostry, ale bez zbędnego tłuszczu, czyli tak jak lubię:)
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 656
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10877
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 37
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 656
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10877
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2327
Składniki
Szynkę pokrojoną w cienkie paseczki oprószyłam solą i pieprzem, lekko podsmażyłam na teflonowej patelni (bez tłuszczu), by mięso z wierzchu się ścięło. Dodałam do niego pokrojoną w małe paski cebulę i pokrojoną kiełbasę. Wszystko oprószyłam przyprawą grillową, zalałam połową szklanki wody i dusiłam przez 10-15 minut.
W tym czasie nastawiłam garnek z wodą (ok. 2 litry) do zagotowania. Warzywa pokroiłam: paprykę i ogórka w cienkie paseczki, cukinię ze skórką w małe kawałki, a pieczarki w małe plasterki. Gdy woda się zagotowała dodałam do niej kostkę rosołową, listki laurowe i ziele angielskie. Dodałam do niej podduszone mięso z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowałam wszystko razem na wolnym ogniu jakieś 35-40 minut, aż szynka zmięknie (im mniejsze kawałki mięsa tym szybciej zmięknie, dlatego szynkę pokroiłam w cienkie paseczki).
Pod koniec gotowania mięsa poddusiłam warzywa: wszystkie razem wrzuciłam na patelnię, lekko osoliłam, dodałam pół szklanki wody i dusiłam przez kilka minut aż lekko zmiękną. Podduszone warzywa wraz z wytrąconym z nich sosem dodałam do garnka z mięsem. Doprawiłam przecierem, papryką i suszonymi pomidorami i gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.
A teraz mój sposób na zagęszczenie: 2 łyżki wazowe sosu i 2 łyżki wazowe warzyw z garnka (bez mięsa) wlałam do miksera dodając do tego mąkę ziemniaczaną. Zmiksowałam na gładki krem i z powrotem dolałam do potrawy. Dzięki temu nie trzeba robić żadnej zasmażki czy używać gęstej śmietany. Odważę się powiedzieć, że forszmak wyszedł boski:). Nie dodawałam do niego już ostrej papryki, bo przyprawa grillowa zrobiła swoje i dzięki niej wyszedł mocno pikantny. Świetnie będzie smakował polany zimnym jogurtem naturalnym.