Do góry

Dania główne Przepis na:

Forszmak- pożywnie, mięśnie i dietetycznie

Forszmak- pożywnie, mięśnie i dietetycznie

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2853

Dodano:

Odsłon: 25398

Pyszny, gęsty, ostry, ale bez zbędnego tłuszczu, czyli tak jak lubię:)

Składniki

  • ok. 300 g szynki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem)
  • kiełbasa drobiowa wędzona (dł. ok. 30-35 cm)
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 cukinii ze skórką
  • 7 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • przyprawa grillowa
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (użyłam light)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Forszmak- pożywnie, mięśnie i dietetycznie

Przygotowanie

  1. Szynkę pokrojoną w cienkie paseczki oprószyłam solą i pieprzem, lekko podsmażyłam na teflonowej patelni (bez tłuszczu), by mięso z wierzchu się ścięło. Dodałam do niego pokrojoną w małe paski cebulę i pokrojoną kiełbasę. Wszystko oprószyłam przyprawą grillową, zalałam połową szklanki wody i dusiłam przez 10-15 minut.

  2. W tym czasie nastawiłam garnek z wodą (ok. 2 litry) do zagotowania. Warzywa pokroiłam: paprykę i ogórka w cienkie paseczki, cukinię ze skórką w małe kawałki, a pieczarki w małe plasterki. Gdy woda się zagotowała dodałam do niej kostkę rosołową, listki laurowe i ziele angielskie. Dodałam do niej podduszone mięso z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowałam wszystko razem na wolnym ogniu jakieś 35-40 minut, aż szynka zmięknie (im mniejsze kawałki mięsa tym szybciej zmięknie, dlatego szynkę pokroiłam w cienkie paseczki).

  3. Pod koniec gotowania mięsa poddusiłam warzywa: wszystkie razem wrzuciłam na patelnię, lekko osoliłam, dodałam pół szklanki wody i dusiłam przez kilka minut aż lekko zmiękną. Podduszone warzywa wraz z wytrąconym z nich sosem dodałam do garnka z mięsem. Doprawiłam przecierem, papryką i suszonymi pomidorami i gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.

  4. A teraz mój sposób na zagęszczenie:
    2 łyżki wazowe sosu i 2 łyżki wazowe warzyw z garnka (bez mięsa) wlałam do miksera dodając do tego mąkę ziemniaczaną. Zmiksowałam na gładki krem i z powrotem dolałam do potrawy. Dzięki temu nie trzeba robić żadnej zasmażki czy używać gęstej śmietany.

    Odważę się powiedzieć, że forszmak wyszedł boski:). Nie dodawałam do niego już ostrej papryki, bo przyprawa grillowa zrobiła swoje i dzięki niej wyszedł mocno pikantny.
    Świetnie będzie smakował polany zimnym jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń