Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie tarteletki"
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42974
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42974
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Składniki
Szpinak opłucz, osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Łososia umyj, pokrój w kostkę. Rozłóż płat francuskiego ciasta i pozostaw 10 minut w pokojowej temperaturze, aby ciasto rozmarzło. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. Przypraw solą i pieprzem. Jajka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą, pieprzem i muszkatem.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij 12 kółek. Foremki o śr. ok. 11 cm wyłóż pergaminem. Wylep kawałkami ciasta. Spody posyp tartą bułką. Do połowy tarteletek nałóż po porcji szpinaku i łososia. Polej połową sosu śmietanowego. Resztę sosu rozsmaruj na pozostałych spodach. Obłóż je pomidorkami. Tarteletki piecz 35 minut w temperaturze 200°C. Udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Naj