Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, pożywna warzywna frittata, którą z powodzeniem możecie przygotować na obiad, kolację czy imprezę :) To danie to też świetny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek warzyw, wędlin czy serów :) Będzie pysznie :)
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3817
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 167
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3817
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 167
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Jajka wbić do miski dodać mleko i dokładnie roztrzepać. Dodać pozostałe składniki masy jajecznej i wymieszać. Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra. Na patelni (o średnicy 20-21 cm) rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać warzywa i smażyć, aż lekko zmiękną i nabiorą złotego koloru. Zawartość patelni przełożyć do masy jajecznej i wymieszać. Całość ponownie przelać na patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu przez 3-4 minuty, aż spód się zetnie.
Wierzch frittaty posypać łyżką startej mozzarelli i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 12-15 minut, aż wierzch będzie całkowicie ścięty. Lekko przestudzić i pokroić na trójkąty. Podawać na ciepło lub na zimno.