Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z grzybami to pyszne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 391
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1531
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8947
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 391
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1531
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8947
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużą patelnię dodaj 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę chili oraz drobno pokrojone łodyżki z natki pietruszki (liście zostaw na koniec).
Smaż na niskim ogniu 5-6 minut.
Podnieś temperaturę i dodaj grzyby. Smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż grzyby nabiorą lekko złotego koloru, ok. 10-15 minut.
W tym czasie do średniej miski wbij 6 całych jaj. Dodaj szczyptę soli oraz większą połowę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Zmniejsz ogień i wlej masę jajeczna na patelnie. Rozprowadź po całej powierzchni i przykryj pokrywką. Frittata będzie gotowa, gdy całość się zetnie, a spód będzie złotobrązowy - ok. 15-20 minut.
Zdejmij z patelni i posyp na wierzchu pozostałą posiekaną natką pietruszki.