Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z grzybami to pyszne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 439
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2779
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 439
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2779
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużą patelnię dodaj 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę chili oraz drobno pokrojone łodyżki z natki pietruszki (liście zostaw na koniec).
Smaż na niskim ogniu 5-6 minut.
Podnieś temperaturę i dodaj grzyby. Smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż grzyby nabiorą lekko złotego koloru, ok. 10-15 minut.
W tym czasie do średniej miski wbij 6 całych jaj. Dodaj szczyptę soli oraz większą połowę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Zmniejsz ogień i wlej masę jajeczna na patelnie. Rozprowadź po całej powierzchni i przykryj pokrywką. Frittata będzie gotowa, gdy całość się zetnie, a spód będzie złotobrązowy - ok. 15-20 minut.
Zdejmij z patelni i posyp na wierzchu pozostałą posiekaną natką pietruszki.