Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z ziemniaków to prosty i pyszny przepis na śniadanie lub kolację. Podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebulka, czyli produkty, które zawsze można znaleźć w kuchni. Dla wzbogacenia smaku dorzuć odrobinę wędzonego boczku, suszone pomidory lub szpinak.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 107
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź je i pokrój w plasterki. Możesz też ugotować ziemniaki w mundurkach i obrać dopiero przed pokrojeniem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż obraną oraz drobno posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem.
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, ułóż w nim plasterki ugotowanych ziemniaków, wyłóż podsmażoną cebulkę z czosnkiem i posyp startym serem. Użyj trzepaczki i roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym zalej jajeczną mieszanką ziemniaki.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 20 minut. Frittatę możesz także usmażyć na patelni. Koniecznie do tego celu użyj pokrywki, aby uzyskać równomierny efekt smażenia. Gotową potrawę przełóż na talerz (do góry dnem) i podawaj od razu. Możesz zjeść samodzielnie lub z sałatką z sezonowych warzyw.