Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Frykadelki po meksykańsku"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Sałatkę meksykańską osączyć z zalewy. Mielone mięso wymieszać z cebulą, bułką tartą, jajkiem, sałatką i ajvarem. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy mięsnej uformować 4 owalne frykadelki. Ułożyć je na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 35-45 minut.
Pomidory rozkroić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Kolendrę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać listki, trochę zostawić do dekoracji, a resztę drobno pokroić.
Pomidory wymieszać z czosnkiem, kolendrą i oliwą. Powstałą salsę (rodzaj sosu) przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe frykadelki podawać z salsą pomidorową. Udekorować odłożoną kolendrą. Jako dodatek do potrawy serwować kukurydziane chipsy.
około 60 min.Źródło: Życie na gorąco