Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frykadelki z serem to pyszne kotleciki z mięsa mielonego, które najlepiej smakują podane z ziemniakami, kaszą czy kluskami z dodatkiem ulubionej surówki. Takie kotleciki to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 724
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 724
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Obraną cebulę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy.
Do miski przekładamy mielone mięso, następnie dodajemy wystudzoną cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, wszystko doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotlety i panierujemy je w mące. Frykadelki smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor, pod koniec smażenia na każdym kotleciku układamy plaster żółtego sera i smażymy je do momentu aż ser się roztopi. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.