Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykadelki z serem

Frykadelki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2379

Dodano:

Odsłon: 2556

Frykadelki z serem to pyszne kotleciki z mięsa mielonego, które najlepiej smakują podane z ziemniakami, kaszą czy kluskami z dodatkiem ulubionej surówki. Takie kotleciki to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do panierowania
  • 10 plastrów żółtego sera
  • olej do smażenia
  • szczypta ziół prowansalskich
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Frykadelki z serem

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy.

  2. Do miski przekładamy mielone mięso, następnie dodajemy wystudzoną cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, wszystko doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotlety i panierujemy je w mące.
    Frykadelki smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor, pod koniec smażenia na każdym kotleciku układamy plaster żółtego sera i smażymy je do momentu aż ser się roztopi. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń