Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd pierwszy raz o nich usłyszałam, przygotowałam już wiele razy – fuczki łemkowskie. A usłyszałam o nich od syna, który pojechał na wakacje w Bieszczady, a jego żywienie opierało się na daniach bezmięsnych. I zachwycił się tymi plackami! Bo fuczki są jedną z podstawowych tanich potraw, charakterystycznych dla dość ubogiej bieszczadzkiej kuchni. Ale nie ubogiej w smaki, tylko gotowanej przez ubogich ludzi, gdyż tradycyjna bieszczadzka kuchnia jest wypełniona takimi prostymi, tanimi daniami. Tam mięso w diecie pojawiało się rzadko, tylko od święta. Podstawę żywienia stanowiły ziemniaki, potrawy mączne (czyli kluski, placki, pierogi), kasze, grzyby, warzywa i rośliny strączkowe. Czasem też nabiał, a więc mleko i sery, zwłaszcza owcze. Bo w tych rejonach mieszkali ludzie, którym się nie przelewało, ale bieda i zaradność pozwalały im tworzyć wiele smacznych, choć tanich i prostych potraw. I dopiero teraz pomyślałam, że przecież mogę pokazać to pyszne, tanie danie kuchni łemkowskiej.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 230
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2455
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7982
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 230
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2455
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7982
Składniki
Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 200 ml.
Przygotuj kapustę. Nie płucz jej, tylko odciśnij z nadmiaru soku, a następnie posiekaj.
Do sporej miski wlej mleko, wbij jajko i wymieszaj trzepaczką.
Dodaj mąkę. Ja użyłam jasnej mąki orkiszowej, ale może to być zwykła mąka pszenna albo razowa orkiszowa lub pszenna. Tradycyjnie w kuchni łemkowskiej używana była również mąka owsiana i ja zamierzam wkrótce wypróbować fuczki z mąką owsianą. Muszę tylko poczekać, aż ta mąka do mnie dotrze, a wtedy będę mogła usmażyć bezglutenowe fuczki.
Wymieszaj składniki na jednolite, gęste ciasto,
a następnie dodaj przyprawy (kminek, cząber, sól)
oraz posiekaną kapustę i wymieszaj raz jeszcze. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
W czasie, gdy ciasto na fuczki odpoczywa, masz czas na przygotowanie sosu pieczarkowego (przepis znajdziesz na blogu) albo czosnkowego. Albo obu, bo oba świetnie pasują do fuczek.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia, a następnie układaj po łyżce ciasta i rozpłaszczaj jak placki ziemniaczane.
Smaż fuczki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor i przekładaj na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Najprościej będzie podać placki po prostu z kleksem kwaśniej śmietany. Bardzo dobrze pasuje do nich domowy sos czosnkowy.
Ale gdy zapytałam syna, jak podawano mu fuczki w Bieszczadach, powiedział, że z sosem pieczarkowym. I to danie tak go zachwyciło, że wspomina je do dziś.
Więc i ja podałam moje placuszki z sosem pieczarkowym i to było pyszne danie.
Ale nie mogłam odmówić sobie porcji z kwaśną śmietaną i ta wersja również mi smakowała. Danie jest tanie, szybkie i bardzo smaczne, więc usmaż sobie fuczki. Smacznego!