Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 10084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4314
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 841
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4059
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 10084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1012
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4314
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 841
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4059
Składniki
dowolna ilosc ziemniakow ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic, zmniejszyc ogien do minimum,postawic garnek z ziemniakami na palniku, lekko podgrzewajac, dosypywac lyzka make,mieszac intensywnie nastepnie ugniatac drewnianym tluczkiem....zeby zrobila sie jednolita ciagnaca masa i kiedu maka polaczona z ziemniakami nie bedzie surowa,wylaczyc ogien, wygladzic mase ziemniakowo-maczna.
Teraz slowo oproporcjach, otoz moja mama w czasie mojego dziecinstwa robila to zawsze na oko, tak tez i ja robie......powiedzmy ze jest to okolo szklanki maki na 1kg. ziemniakow......to trzeba wyczuc, zeby maka nie dominowala smaku ziemniakow, natomiast jezeli bedzie za malo maki, ziemniaki nie beda kleiste i beda za bardzo "ziemniaczane"
Tteraz sos:tez proporcje do uznania........usmazyc ok.10 dkg. sloninki, kiedy skwarki beda juz chrupiace, wlac dobra szklanke dobrej kwasnej smietany, niskoprocentowa nie polaczy sie dobrze i ta mieszanine smazyc na wolnym ogniu, sosik powinien troche odparowac i zgestniec, wazne poslic dosc dobrze......i to wszystko
Teraz,nakladac mase ziemniaczana na miseczke na srodku zrobic wglebienie ,nalc w nie sosu, w ktorym macza sie kesy masy ziemniaczanej.
Dorze jest, zrobic sos przed masa z.m. poniewaz wykonanie sosu troche potrwa.
Dlaczego to danie nazywa sie fusia, nie wiem.....pewnie kiedys czyms ta nazwa byla uzasadnona....mysle ze warto ten dawny przepis, wyprubowac i kultywowac, poniewaz jest i baaardzo pozywne i smaczne.