Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Składniki
dowolna ilosc ziemniakow ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic, zmniejszyc ogien do minimum,postawic garnek z ziemniakami na palniku, lekko podgrzewajac, dosypywac lyzka make,mieszac intensywnie nastepnie ugniatac drewnianym tluczkiem....zeby zrobila sie jednolita ciagnaca masa i kiedu maka polaczona z ziemniakami nie bedzie surowa,wylaczyc ogien, wygladzic mase ziemniakowo-maczna.
Teraz slowo oproporcjach, otoz moja mama w czasie mojego dziecinstwa robila to zawsze na oko, tak tez i ja robie......powiedzmy ze jest to okolo szklanki maki na 1kg. ziemniakow......to trzeba wyczuc, zeby maka nie dominowala smaku ziemniakow, natomiast jezeli bedzie za malo maki, ziemniaki nie beda kleiste i beda za bardzo "ziemniaczane"
Tteraz sos:tez proporcje do uznania........usmazyc ok.10 dkg. sloninki, kiedy skwarki beda juz chrupiace, wlac dobra szklanke dobrej kwasnej smietany, niskoprocentowa nie polaczy sie dobrze i ta mieszanine smazyc na wolnym ogniu, sosik powinien troche odparowac i zgestniec, wazne poslic dosc dobrze......i to wszystko
Teraz,nakladac mase ziemniaczana na miseczke na srodku zrobic wglebienie ,nalc w nie sosu, w ktorym macza sie kesy masy ziemniaczanej.
Dorze jest, zrobic sos przed masa z.m. poniewaz wykonanie sosu troche potrwa.
Dlaczego to danie nazywa sie fusia, nie wiem.....pewnie kiedys czyms ta nazwa byla uzasadnona....mysle ze warto ten dawny przepis, wyprubowac i kultywowac, poniewaz jest i baaardzo pozywne i smaczne.