Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idą święta , radujmy się ... Danie szczególne , jakby nieco postne bo jest ryba i.... I orginalna potrawa z 13 wieku !!! Tą potrawą są grzyby z jajem i ziołami serwowane na ucztach w 13 wieku :czyli Bezmięsne Danie Grzybowe (Fuṭr Mukhammar) Potrawa wywodzi sie z wczesnośrednioweicznej Hiszpanii (Andaluzja) i jej przepis jest w księdze arabskiej " Fiḍālat al-khiwān fī ṭayyibāt al-ṭaʿām wa-l-alwān " a jej autorem jest słynny Ibn Razīn al-Tujībī, był on XIII-wiecznym muzułmańsko-andaluzyjskim uczonym, który napisał „jedną z zaledwie dwóch zachowanych książek kucharskich” z tamtej epoki Przepis : 8 uncji posiekanych grzybów ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry ¼ szklanki wody 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry Po ¼ łyżeczki soli i czarnego pieprzu Po 1 łyżce octu 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej Ps. 1 . od siebie dodałem też garść 13 wiecznych warzyw pieczonych wraz z rybą - garść warzyw - marchew, pasternak, brukselka Ps 2 . Śpiewajmy orginalną pieśń średniowiecznych bardów : " Ach, co za cudowne uczucie Ach, co za cudowne uczucie Chwalić żywą ziemię I jaką radość to daje Śpiewaj całym sercem !!! Ah, Comme C'est Chose Belle Ah, comme c'est chose belle De Te louer, Seigneur Et de très haut honneur Chantez de coeur fidèle !!!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7017
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5370
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2588
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7017
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5370
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2588
Składniki
Na rozgrzanym oleju lekko podprażyć nasiona mielonej kolendry , dodać cebulkę i grzyby siekane i dusić . po ok 5 minutach dodać roztrzepane jaja wraz z łyżką mąki roztrzepanej w wodzie . Mieszając , dodać listków siekanej kolendry. Serwować jako danie samodzielne lu w akompaniamencie pieczonych warzyw np.Marchwi, pasternaku , brukselki a nawet smażonej lub pieczonej ryby :)