Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne nadzienie mięsne w sosie z leśnych grzybów.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25727
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2716
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1319
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25727
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2716
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1319
Składniki
Ziemniaki ugotować, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
Z marchwi, pietruszki i pora ugotować wywar.
Cebule pokroić w kostkę.Połowę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy i dodać mielone mięso i pokrojoną drobno pietruszkę i pora z wywaru warzywnego. Marchew zostawić do sosu.Mięso dusić pod przykryciem ok.20 minut, podlewając wywarem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie powinno być dość ostre w smaku.Odstawić z ognia i wystudzić.
Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto jak na kopytka i pokroić na grube kawałki. Każdy kawałek rozgnieść na placki i nakładać mięsny farsz. Uformować kule i obtoczyć w mące. Gały gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut
Drugą połowę posiekanej cebuli zeszklić na oliwie, dodać drobno pokrojone grzyby i dusić ok.30 minut. Dodać pokrojoną marchew z wywaru, natkę pietruszki, majeranek i do smaku sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
Ugotowane gały wyjąć na talerz i polać grzybowym sosem. SMACZNEGO!
Jeśli grzyby będą świeże, to najpierw trzeba je podgotować ok.20 minut, dopiero dusić.