Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne nadzienie mięsne w sosie z leśnych grzybów.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 391
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Ziemniaki ugotować, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
Z marchwi, pietruszki i pora ugotować wywar.
Cebule pokroić w kostkę.Połowę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy i dodać mielone mięso i pokrojoną drobno pietruszkę i pora z wywaru warzywnego. Marchew zostawić do sosu.Mięso dusić pod przykryciem ok.20 minut, podlewając wywarem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie powinno być dość ostre w smaku.Odstawić z ognia i wystudzić.
Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto jak na kopytka i pokroić na grube kawałki. Każdy kawałek rozgnieść na placki i nakładać mięsny farsz. Uformować kule i obtoczyć w mące. Gały gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut
Drugą połowę posiekanej cebuli zeszklić na oliwie, dodać drobno pokrojone grzyby i dusić ok.30 minut. Dodać pokrojoną marchew z wywaru, natkę pietruszki, majeranek i do smaku sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
Ugotowane gały wyjąć na talerz i polać grzybowym sosem. SMACZNEGO!
Jeśli grzyby będą świeże, to najpierw trzeba je podgotować ok.20 minut, dopiero dusić.