Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak tradycyjne i sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej. Szczególnie gdy są przetestowane nie przez jedno, a przez kilka pokoleń. Gęś pieczona z musztardą to soczysty i sycący obiad dla całej rodziny, który świetnie sprawdzi się na co dzień oraz podczas uroczystości. Potrawę warto zaserwować 11 listopada, podczas Narodowego Święta Niepodległości, bo właśnie wtedy klasycznie podaje się ten rodzaj mięsa. Przepis na gęś pieczoną z musztardą inspirowany jest tym z 1904 roku, z książki autorstwa Marty Norkowskiej, autorki wielu kulinarnych receptur. Przenieś się do przeszłości, by wiedzieć, jak wówczas wyglądała polska kuchnia.
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 39
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4541
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 46
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 39
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4541
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 46
Składniki
Umyj i obierz jabłka. Wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na cienkie plastry. Przełóż je do miski i posyp majerankiem. Wymieszaj, aby każdy kawałek jabłka był przyprawiony.
Oczyszczoną gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Dobrze natrzyj ją solą - z zewnątrz i wewnątrz. Nadziej jabłkami przyprawionymi majerankiem. Po nafaszerowaniu zaszyj otwór gęsi.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do ok. 250°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz gęś jeszcze przez pół godziny.
Gdy gęś jest już do połowy upieczona, do naczynia żaroodpornego włóż dwie łyżki musztardy francuskiej i rozmieszaj z tłuszczem, który uwolniło mięso. Tak przygotowanym sosem polewaj gęś obficie. Piecz kolejne półtorej godziny, co jakiś czas polewając sosem.
Na kilka minut przed upływem czasu pieczenia, posyp mięso bułką tartą. Piecz do przyschnięcia bułki tartej i ponownie oblej obficie sosem. Następnie wyjmij gęś, poporcjuj i przełóż na półmisek.
Do tłuszczu pozostałego w naczyniu żaroodpornym wlej trochę rosołu lub wody. Szybko zagotuj (mieszając) i polej gęś na półmisku. Podawaj z ziemniakami.