Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i boczkiem.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 166
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 361
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3126
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 166
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 361
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3126
Składniki
Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Podlać wodą, przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelnię dać trochę gęsiego tłuszczu i wytopić. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dorzucić pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku. Podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (bez przykrycia) i piec przez ok. 4 godziny (co zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać miodem pitnym.
Podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.