Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsia pierś z żurawiną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13700
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1570
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15185
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6222
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13700
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1570
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15185
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6222
Składniki
Piersi z gęsi nacieram czosnkiem, solą i pieprzem. Wkładam do naczynia, w którym będę mięso piec, zakrywam folią i odstawiam na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia dodaję żurawinę suszoną, podlewam wodą i pod przykryciem piekę dwie godziny w temperaturze 200oC. Mięso często podlewam wypieczonym sosem.
Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, żeby skórka gęsi zrumieniła się i była chrupka. Po upieczeniu pozwalam mięsu chwilkę odpocząć i dopiero wtedy kroję w plastry.
<strong>Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji około 7 zł.</strong>Źródło: Rewia