Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsta kartoflanka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 190
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 190
Składniki
porcje, czas 45 min; porcja – 350 kcal, cena 2,90 zł.
Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść starannie kawałek pora, pokrój go w cienkie krążki. Marchew obierz, drobno poszatkuj. Posiekaj obraną cebulę.
Salami pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej duży rondel lub garnek o grubym dnie. Wrzuć salami, wysmaż na chrupiąco. Wyjmij, osusz na kawałku pergaminu.
Na wysmażony z salami tłuszcz wrzuć pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Dodaj olej. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Dodaj posiekany por. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec zupę połącz z kremówką. Dopraw do smaku solą, grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Majeranek opłucz i osusz, otrzyj listki. Dodaj do zupy z plasterkami salami.
. Smak kartoflanki podkreśli dodatek świeżego lub suszonego lubczyku.Źródło: Świat kobiety