Do góry

Dania główne Przepis na:

Gniazdka ryżowe z pulpetami

Gniazdka ryżowe z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 1674

Dodano:

Odsłon: 120

Ciekawa alternatywa dla dań z pulpetami

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe - 25 dag
  • Pieczarki - 2 szt
  • Papryka czerwona - 1/4 szt.
  • Pesto zielone z bazylią - 190 g
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Ryż - 2 woreczki
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Tarta bułka do obtoczenia
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gniazdka ryżowe z pulpetami

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić solą, przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić, drobno pokroić. Paprykę umyć pokroić w drobną kostkę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ryż ugotować.

  2. Do mięsa dodać pieczarki, paprykę, 1/3 utartego sera, wbić jajko , dokładnie wymieszać. Uformować pulpety , obtoczyć w tartej bułce.

  3. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety. Ryż wymieszać z 3/4 pesto. Łyżką do robienia gałek robić gałki układać w naczyniu żaroodpornym po środku robić wgłębienie i układać w nim pulpeta. Każdego lekko posmarować pesto.

  4. Posypać utartym serem.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń